مقدمه
علت دشوار بودن ترک اعتیاد در خانه چیست؟ سوء مصرف داروهای تجویزی و مواد مخدر، به تدریج فرد را دچار یک وابستگی شدید جسمی و روانی می سازد. به صورتی که فرد در هنگام عدم حضور ماده در بدن با علائمی نظیر بی قراری، بداخلاقی، اضطراب، لرزش، تعریق، تهوع و… مواجه می شود. ترک اعتیاد امری بسیار دشوار است؛ چرا که مصرف مکرر مواد مخدر در طی مدت کوتاهی سیستم عصبی انسان را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.
بسیاری از افراد تصور می کنند که ترک اعتیاد در خانه امکان پذیر است و تلاش می کنند تا در خانه بر اعتیاد غلبه نمایند. در این راستا بایستی اشاره کنیم که ترک اعتیاد در خانه بسیار دشوار بوده و نیاز به فراهم نمودن مجموعه از شرایط دارد. در ادامه این مقاله قصد داریم تا به دشواری های ترک اعتیاد در خانه و چگونگی آن بپردازیم. توصیه می کنیم؛ چنانچه فردی از اعضای خانواده تان به اعتیاد دچار شده است، تا انتهای مقاله ما را همراهی نمایید.
علت دشوار بودن ترک اعتیاد در خانه چیست؟
این سوال برای بسیاری از افراد که قصد ترک اعتیاد در خانه را دارند، وجود دارد که علت دشوار بودن ترک اعتیاد در خانه چیست؟ برای پاسخ به این سوال بایستی اشاره کنیم که در روند ابتلا و ترک اعتیاد، عوامل مختلفی من جمله عوامل بیولوژیکی، فیزیولوژیکی، روانی، عاطفی و هیجانی دخیل می باشند و همه این موارد مذکور، فرآیند درمان را دشوار می سازند.
به این صورت که حتی اگر فرد معتاد در مراکز ترک اعتیاد نیز بستری باشد، ترک اعتیاد برای وی آسان نخواهد بود اما در مقایسه با درمان در خانه، ترک را با سرعت و کیفیت بیش تری طی خواهد کرد. در قسمت زیر، برخی از دلایل دشوار بودن ترک اعتیاد را بررسی می کنیم. همه این موارد نشان می دهند که در روند ترک اعتیاد، نیازمند حضور افراد متخصص و مراجعه به یک مرکز مجهز می باشد.
در بسیاری از موارد دیده شده است که فرد بارها در خانه تصمیم به ترک اعتیاد می گیرد؛ اما قادر به پایبندی به آن نمی باشد. دلیل این امر می تواند، وابستگی شدید به ماده و همچنین آسیب مغزی باشد. مصرف مکرر مواد مخدر به قشر فرونتال مغز صدمه وارد کرده و امکان قضاوت را از فرد سلب می نماید. طوری که به نظر می رسد، فرد اراده ندارد. همچنین مسیر پاداش را در مغز با اختلال مواجه می سازد.
به این صورت که دوپامین را تحت تاثیر قرار داده و بدن را به سمت دریافت مجدد پیامدهای مثبت ناشی از مصرف مواد سوق می دهد. در این هنگام بدن توان مقاوت را ندارد؛ چرا که مواد مخدر جایگزین انتقال دهنده های عصبی مغز شده و بدن نسبت به نبود ماده مخدر واکنش نشان می دهد. از همین رو، توصیه می شود که فرد معتاد در مرکز ترک اعتیاد به کمک متخصص از موانع عبور نماید.
شایان ذکر است که افراد دارای اعتیاد، دارای اختلالات روانی نیز می باشند. به این صورت که معمولا توان مقابله با استرس و فشارهای روانی را ندارند؛ لذا افراد نمی توانند در خانه و بدون استفاده از کمک حرفه ای از پس مشکلات برآیند. حتی در بسیاری از موارد دیده شده است که فرد دچار تنش و درگیری با اعضای خانواده می گردد. در صورتی که فرد معتاد به مرکز ترک اعتیاد معتبر مراجعه نماید، روانشناس به او راه های مقابله با استرس، افسردگی، کنترل خشم و… می آموزد و در این مسیر از اعضای خانواده فرد نیز یاری می جوید.
تاکنون متوجه شده اید که علت دشوار بودن ترک اعتیاد در خانه چیست؟! با این حال از شما می خواهیم ادامه مقاله را نیز مطالعه کنید.
عامل دیگری که در پاسخ به سوال علت دشوار بودن ترک اعتیاد در خانه چیست؟ تاثیرگذار است، نوع ماده مصرفی می باشد. به عبارت دیگر، میزان سختی ترک اعتیاد را نوع ماده مخدر تعیین می کند. بدیهی است؛ فردی که به نیکوتین وابسته است، بسیار راحت تر از فرد دارای اعتیاد به مت آمفتامین و هروئین روند درمان را طی می کند.
در نهایت بایستی اشاره کنیم که فرآیند ترک اعتیاد، بسیار پیچیده و تخصصی است. درمان اعتیاد معمولا شامل دو دسته از روش ها می باشد. نوع اول درمان که معمولا در خط مقدم درمان فرد دارای اعتیاد شدید قرار دارد، تجویز دارو می باشد. پزشک متخصص برای از بین بردن علائم ترک مصرف، به تجویز داروهای مختلف مسکن با دوزهای مشخص می پردازد. به راحتی می توان دریافت که امکان استفاده از دارو بدون نظر پزشک وجود ندارد و روند درمان بدون دارو برای افراد در خانه دشوار گشته و با عود همراه است.
زمانی که شرایط فرد کمی پایدار شود، روانشناس و مشاور در کنار تجویز دارو به رواندرمانی می پردازند. انواع مختلف رواندرمانی به تقویت اراده و انگیزه بیمار کمک می کند و سبب یادگیری راه های مقابله با استرس و ناکامی می گردد. در قسمت زیر به برخی از انواع درمان های ترک اعتیاد اشاره می کنیم که می بایست در مرکز تخصصی ترک اعتیاد و تحت نظر روانشناس صورت گیرد. البته فراموش نکنید که جو خانه و نوع رفتار اعضای خانواده با بیمار، نقش بسیار موثری در افزایش سرعت بهبودی ایفا می کند.
- رفتار درمانی
- شناخت درمانی CBT
- MMT
- گروه درمانی
- خانواده درمانی
- مشاوره های انگیزشی
- مشاوره های بررسی سلامت جسمی و تغذیه فرد معتاد
سخن آخر
ما در این مقاله سعی کردیم تا افرادی را که با پرسش “علت دشوار بودن ترک اعتیاد در خانه چیست؟” مواجه هستند، راهنمایی نماییم. در پایان می توان نتیجه گرفت که افراد در مسیر ترک اعتیاد، با سختی های بسیاری مواجه می شوند که ماندن در خانه سبب دشوارتر شدن این راه و یا عدم کسب نتایج ایده آل می گردد.
بنابراین افراد بیمار می بایست با کمک و حمایت اعضای خانواده به مراکز ترک اعتیاد مراجعه و درمان را به صورت اصولی پیگیری نمایند. توجه داشته باشید که نقش همسر در ترک اعتیاد بسیار حائز اهمیت می باشد. گاهی تنها چیزی که افراد معتاد برای ترک اعتیاد به آن احتیاج دارند، انگیزه و حمایت است. این موارد می بایست از سمت خانه و خانواده تامین شود و به نوعی مکمل درمان های تخصصی در کلینک ها و مراکز ترک اعتیاد می باشند.