چه موانعی در ترک اعتیاد وجود دارد؟

Rate this post

چه موانعی در ترک اعتیاد وجود دارد؟

چه موانعی در ترک اعتیاد وجود دارد؟
چه موانعی در ترک اعتیاد وجود دارد؟

مقدمه

اطرافیان افراد معتاد و همچنین کسانی که در مراکز ترک اعتیاد فعالیت می کنند، به وضوح شاهد دشواری های این افراد در مسیر ترک اعتیاد می باشند. مشکلات بسیاری وجود دارند که معتادان در حین مبارزه برای غلبه بر اعتیاد با آن ها مواجه می شوند. این مشکلات گاهی تبدیل به موانع بزرگی می شوند که توانایی ترک اعتیاد را از آن ها سلب می کنند. اکنون شاید این پرسش برای شما ایجاد شود که “چه موانعی در ترک اعتیاد وجود دارد؟.

تیم تحریریه ما در مقاله حاضر قصد دارد تا به پاسخ این سوال بپردازد. مطالعه این مقاله را به اطرافیان و اعضای خانواده افراد معتاد پیشنهاد می کنیم؛ چرا که شما ضمن خواندن این مقاله بیش از گذشته با دشواری های ترک اعتیاد آشنا می شوید و بهتر می توانید، این افراد را یاری نمایید.

 

چه موانعی در ترک اعتیاد وجود دارد؟

از دست دادن دوستان و اطرافیان، بزرگترین ترسی است که افراد معتاد با آن دست و پنجه نرم می کنند. این موضوع باعث می شود که بیماران اعتیاد خود را انکار کرده و به سراغ درمان نروند. در این مسیر نباید نقش خانواده در ترک اعتیاد را نادیده گرفت. اطرافیان فرد، با حمایت و درک او می توانند، ترس از استیگماتیزه شدن و تنها ماندن را در فرد از بین ببرند.

معتادان با استفاده از مکانیسم های دفاعی انکار و توجیح سعی دارند تا اطرافیان خود را فریب دهند و حتی تصور می کنند که در این راه موفق می باشند. در حالی که آن ها تنها موفق شده اند که خودشان را فریب دهند. بسیاری از افراد دارای اعتیاد به انواع مواد مخدر و الکل، عقیده دارند که مشکلات بسیاری در زندگی آن ها وجود دارد و چیزی به غیر از مصرف مواد نمی تواند باعث دلگرمی و آرامش آن ها گردد.

اعتیاد یکی از دشوارترین اختلالاتی است که افراد بایستی با آن مبارزه نمایند. هنگامی که فردی در حال دست و پنجه نرم کردن با یک بیماری جسمی خطرناک همچون سرطان است و پزشک جراحی یا دارودرمانی را به وی پیشنهاد می کند، آیا بیمار باید درمان را به سرعت آغاز کند و یا منتظر معجزه بماند؟! متاسفانه افراد دارای اعتیاد گاهی به صورت ارادی و یا غیرارادی به دام چنگال های قدرتمند اعتیاد می افتند. در چنین وضعیتی توان قضاوت و تصمیم گیری از آن ها سلب شده و ترجیح می دهند که بیمار باقی بمانند.

در واقع بسیاری از آنان نمی داند که می توانند زندگی بهتری را تجربه کنند. این جا است که کمک های تخصصی پزشکان و روانشناسان و همچنین حمایت اطرافیان می تواند بسیاری از موانع را از مسیر حذف نماید. نظر به این مطالب، می توان در پاسخ به سوال چه موانعی در ترک اعتیاد وجود دارد؟ اشاره کرد که موانع بسیار هستند اما مقابله با آن ها غیرممکن نیست. موانع ترک اعتیاد را می توان به دو دسته اساسی تقسیم کرد. این موارد به شرح ذیل می باشند.

 

موانع شخصی مربوط به فرد معتاد

در بخش های اخیر، مختصرا به مهمترین مانع شخصی مربوط به فرد دارای اعتیاد اشاره نمودیم. در این قسمت قصد داریم تا به بررسی موردی این موانع بپردازیم. شناخت این موانع کمک شایانی به تغییر عقاید و یا آغاز درمان می نمایند.

انکار آگاهانه: همانطور در بندهای اخیر ذکر کردیم، انکار بزرگترین مانع برای ترک اعتیاد است. انکار تنها به عدم پذیرش مصرف مواد محدود نمی شود. به این معنا که گاهی افراد اعتیاد خود را اعلام می کنند اما این موضوع را نمی پذیرند که اعتیاد در حال آسیب زدن به آن ها است. افراد معتاد گاهی عمل خود را منطقی جلوه می دهند و بر این باور استوار هستند که مصرف مواد به درمان افسردگی و یا استرس آن ها کمک می کند. تا زمانی که معتادان واقعیت را نپذیرند، درمان و ترک اعتیاد برای آن ها دشوار خواهد بود.

عدم توانایی در قضاوت: در قسمت بالا انکار را به عنوان بزرگ ترین مانع ترک اعتیاد برشمردیم. در این قسمت قصد داریم به عاملی اشاره کنیم که به صورت غیرارادی توان تصمیم گیری از فرد می گیرد. همانطور که می دانید، مصرف مواد مخدر سبب آسیب به لب پیشانی مغز و خارج شدن از حالت نرمال می گردد.

به این صورت که گاهی افراد قادر به درک مکان و زمان نمی باشند. این وضعیت آنان را به تدریج دچار زوال عقل می سازد که در چنین شرایطی شروع آگاهانه درمان توسط فرد تا حدی دشوار یا غیرممکن است. پس در پاسخ به سوال چه موانعی در ترک اعتیاد وجود دارد؟ می توان به عدم توانایی در قضاوت اشاره کرد.

وابستگی جسمی و روانی: یکی از دشواری های موجود در مسیر ترک اعتیاد وابستگی شدید فیزیکی و روانی است که افراد را ناتوان می سازد. همانطور که می دانید مصرف مکرر مواد مخدر، سبب آسیب های عصبی می گردد. به این صورت که انتقال دهنده های عصبی بدون حضور مواد مخدر قادر به هدایت پیام های عصبی نخواهند بود و این امر، افراد با سندروم ترک مواد مواجه می سازد.

بی قراری، درد، تعریق، خشونت و… نمونه هایی از علائم عدم مصرف می باشند. این علائم منجر به عدم تحمل ترک شده و باعث می شود که فرد مجددا مواد مخدر را مصرف کرده و به هدف خود یعنی آرامش یا سرخوشی مفرط برسد. برخی از مواد اعتیاد آور در مسیر درک پاداش مغز و انتقال دهنده عصبی دوپامین تاثیر می گذارند که سبب افزایش تمایل فرد به مصرف مواد می شود.

 

موانع سیستمی موجود در مسیر درمان

موارد فوق الذکر، موانعی مرتبط با شرایط بیمار هستند که موجبات عدم ترک را فراهم می نمایند. در این قسمت می خواهیم به مواردی اشاره کنیم که از سوی انواع سیستم های درمانی و مراجع ذیربط اعمال شده و در ترک اعتیاد اختلال ایجاد می کنند. مشکلات زیر با مراجعه فرد به یک مرکز تخصصی و حرفه ای برطرف می گردند.

  • عدم وجود امکانات و تجهیزات لازم

  • کمبود داروهای مناسب

  • عدم حضور کادر درمان مجرب و حرفه ای

  • عدم انجام آزمایش های مناسب اعتیاد در کلینیک

  • عدم مسئولیت پذیری کادر درمان

  • عدم استفاده از تکنیک های درمانی صحیح

 

سخن آخر

تیم نویسندگان ما با نگارش این مقاله کوشش نمود تا اطلاعات ارزنده ای را در رابطه با مشکلات موجود در مسیر ترک اعتیاد، در اختیار شما همراهان عزیز قرار دهد. همانطور که مشاهده کردید، برای پاسخ به سوال چه موانعی در ترک اعتیاد وجود دارد؟ می توان به دو دسته از موانع اشاره نمود.

این موانع ترک اعتیاد را برای افراد دشوار می سازند؛ اما با این وجود، حمایت اطرافیان می تواند، این دشواری را شکست دهد. اطرافیان می توانند در افزایش انگیزه فرد معتاد موثر باشند. همچنین او را تا یک مرکز تخصصی ترک اعتیاد همراهی نمایند.

منبع

چه موانعی در ترک اعتیاد وجود دارد؟
با ما در بهترین کمپ ترک اعتیاد در تهران، تجربه‌ی بهترین روش‌های درمان اعتیاد را کسب کنید.